Input:

Obveznosti davčnih zavezancev in določenih oseb, ki niso davčni zavezanci (plačilo DDV, izdaja računov, identifikacija, obračun DDV)

13.3.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

Obveznosti davčnih zavezancev in določenih oseb, ki niso davčni zavezanci (plačilo DDV, izdaja računov, identifikacija, obračun DDV)

V tej lekciji se bomo naučili:

  • Kdo se je dolžan identificirati za namene DDV

  • Kaj mora vsebovati račun

  • Kaj je obračun DDV

  • Kdo je plačnik DDV

Identifikacijska številka

79. člen ZDDV-1

130. člen PZDDV

Vsaka oseba je davčnemu organu dolžna sporočiti, kdaj začne opravljati dejavnost kot davčni zavezanec, nato pa tudi vsakršno spremembo v zvezi z dejavnostjo in prenehanje opravljanja te dejavnosti. Davčni zavezanec mora davčnemu uradu predložiti zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV najkasneje v mesecu, v katerem je verjetno, da bo vrednost obdavčljivega prometa presegla predpisani znesek.

ID številka se razlikuje od davčne številke po tem, da je davčna številka sestavljena samo iz številk, ID številka za DDV pa iz prepone SI in davčne številke, pri čemer se prepona razlikuje glede na državo, v kateri je bila identifikacija izvršena. Slovenski osebi, ki opravlja promet blaga in storitev v državi EU in se mora tam registrirati za namene DDV, ID številko izda davčni urad te države. Slovenski davčni zavezanci imajo lahko tako več ID številk: slovensko in tuje.

Kot je pojasnjeno v nadaljevanju te lekcije, se razlogi za identifikacijo za namene DDV med seboj razlikujejo. Ne glede na navedeno so posamezne identifikacijske številke za namene DDV navzven enake, in sicer so sestavljene iz prefiksa SI in 8 cifer, ki so enake davčni številki. Ne glede na navedeno pa so t.i. posebne identifikacijske številke za namene DDV v seznamu

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih